Nieuws

Bezoek aan de Thalente projecten in Zuid Afrika


Afgelopen zomer hebben we met zijn vieren (Ikzelf, An, Inez en Fardau) een hele mooie reis door Zuid Afrika gemaakt. Wat een ontzettend mooi, groot en indrukwekkend land! Tijdens onze reis hebben we ook de projecten van Thalente bezocht met als doel de mensen te leren kennen die deze projecten begeleiden. We kwamen als eerste aan bij het opvangtehuis “Isiaiah54”. Een weeshuis in Durban dat door Glynnis al vele jaren wordt gerund. Wat een warme ontvangst! Er zitten op dit moment 13 kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 19 jaar. 4 van deze kinderen zijn door Glynnis en haar man Keith zelf geadopteerd. Wat meteen opviel is dat het woord tehuis niet echt op zijn plaats is. Het wordt gerund als een familie die kinderen in nood (met name jonge baby’s) opneemt en opvoedt. Het voelt als een warm nest. Met 13 kinderen is er niet veel ruimte, maar ze weten hier heel goed mee om te gaan. De jongeren rugbyen in hetzelfde speeltuintje waar de kleinsten schommelen en dat gaat allemaal goed. Het moet allemaal op de vierkante meter. Het is te merken dat de kinderen ook veel op elkaar passen, open en sociaal zijn. Ze zijn allemaal in het tehuis terecht gekomen door verwaarlozing, misbruik of als wees zijnde. Als je dan ziet dat deze kinderen hier zo opgroeien en zo een toekomst krijgen is dat mooi om te zien!

Verder zijn we bij het andere opvangtehuis “The White House community” geweest dat iets buiten Durban ligt. Hier worden vooral oudere, maar ook jongere mensen opgevangen met een beperking. De situatie was hier wel meer basis en schrijnender in vergelijking met Isiaiah54. De levensstandaard was beduidend lager en er is nog veel nodig om dit naar een ander niveau te brengen. Maar wat een aardige mensen allemaal.

Als laatste zijn we naar de school “Little ones on the bluff” geweest, waar Thalente heeft bijgedragen in de bouw van een gebouw, en op dit moment 4 kinderen van het tehuis sponsort voor een leerplaats op school. Glynnis is met deze school ook nauw verbonden. De school is opgericht voor kinderen van ouders die een reguliere school niet kunnen betalen.

Erg goed om de mensen te leren kennen die de projecten dragen, en te ervaren dat de bijdrage van Thalente er echt toe doet en deze weeskinderen een echte kans op een toekomst geeft.

In de tussentijd hebben we nog een jongen ontmoet, genaamd Khumbulani, die vroeger in het tehuis heeft gezeten en nu erg mooie meubels maakt van Pallet hout. Als Thalente willen we kijken of we Khumbulani op weg kunnen helpen zijn eigen bedrijf op te gaan zetten….maar hierover meer in het volgende bericht.

Zoals al bekend, is Renate nu als vrijwilligster ter plekke voor een periode van 4 maanden. De eerste week moest ze echt inslingeren, maar ze heeft het nu erg naar haar zin en heeft haar draai gevonden. Het is zó goed om ter plekke iemand te hebben die direct kan bijdragen, maar ook te kunnen kijken welke zaken Thalente in de toekomst zou kunnen begeleiden, zoals bijvoorbeeld Khumbulani.

Al met al veel bedrijvigheid en veel dingen gaande!

Harm Mulder